Image
Image
Beveiliging
Hackers, bots, phishing & passwords

Net als je thuis de deur op slot draait als je weggaat zodat inbrekers niet makkelijk naar binnen kunnen moet je er ook voor zorgen dat er niemand zomaar in onze website kan komen. Inbrekers op je website noemen we hackers.

Je hebt vast wel eens een film gezien waar een hacker het juiste wachtwoord moet raden. Er is weinig tijd en het gaat een paar keer mis maar eindelijk typen ze het goede wachtwoord in en klaar is kees! Ze zijn binnen en nu kunnen ze de camera's in de bank uitzetten of een raket lanceren. Zo werkt het in het echt dus niet maar hoe werkt het dan wel.

ro BOTS

Image

Een hacker zit echt niet de hele dag achter zijn computer wachtwoorden in te vullen. Daar gebruiken ze bots voor. Een bot (komt van roBOT) is een computerprogramma dat zonder hulp en veel sneller dingen kan doen die normaal door mensen gedaan worden. Een bot kan chatten, de tegenstander in een computerspel zijn maar ook gebruikt worden om je wachtwoord te raden.

Phishing

Image

Een hacker kan ook een nep e-mail sturen waarin ze je vragen om op een link te klikken. We noemen dat phishing. Doe je dat dan wordt je naar een pagina gestuurd die misschien wel echt lijkt maar eigenlijk gemaakt is om jouw gegevens, zoals je wachtwoord, te stelen.

GEHACKT

Image

Je denkt misschien dat omdat jij geen miljonair bent of een grote webshop hebt een hacker het niet de moeite waard vindt om bij jou in te breken. Dat klopt ook wel een beetje. Ze willen alleen jouw server gebruiken. Bijvoorbeeld voor het versturen van spam of het delen van akelige filmpjes die eigenlijk verboden zijn.

Is er bij je ingebroken dan ben je gehackt. Meestal heb je het zelf niet in de gaten maar zodra je hosting provider ziet dat je gehackt bent halen ze je website offline om hun server, waar nog veel meer websites staan, veilig te houden.

VEILIGE WACHTWOORDEN

Hackers buiten houden lukt niet altijd, ze doen de hele dag niets anders dan kijken of ze ergens naar binnen kunnen, maar er zijn wel een paar dingen die je kan doen.

  • Gebruik een super moeilijk wachtwoord.
  • Vertel je wachtwoord nooit aan iemand anders.
  • Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord voor.
  • Klik nooit zomaar op een link.

TIP

5cSpVf&1@DtQkuD$ltHs4

Veilige wachtwoorden hebben minstens 16 tekens. Nummers, (hoofd) letters en leestekens maar je kunt ook een zinnetje gebruiken.

De buren op nr. 8 hebben 3 muizen & 1 kat

Veel makkelijker te onthouden én veilig. Een computer doet er 8 novemvigintillioen (dat zijn 66 nullen) jaar over om dit te raden.