BOUWEN
Wireframe, menu & logoVoordat je een huis bouwt moet je eerst gaan nadenken over de indeling. Hoeveel kamers wil je, waar moet de badkamer en waar komt de trap. Omdat je er niet halverwege achter wil komen dat je helemaal vergeten ben dat er ook nog een wc moet komen of dat je trap voor het raam staat maken we eerst een bouwtekening.
Wireframes zijn de bouwtekeningen van je website. Iedere pagina is een aparte kamer. De gang en de trappen noemen we de navigatie.

WIREFRAME
Weet je al precies wat je allemaal op je website wil? Dan kan je een wireframe gaan maken. Als je het nog niet precies weet schrijf je eerst al je ideeën op een post-it, iedere post-it is een pagina. Net zoals er bij een huis kamers zijn die je niet moet vergeten, zoals de wc en de keuken zijn er ook pagina's die eigenlijk wel op iedere website horen. Bijvoorbeeld de pagina waar je kan vinden waar je website over gaat en wie je bent.

MENU & PAGINA"S
Zodra je wireframe klaar is ga je pagina's maken. Je hoeft er nog niets in te zetten de naam van je pagina invullen is genoeg. Niet iedere pagina is hetzelfde. De nieuwspagina en de winkel zijn anders.
- Op de NIEUWS PAGINA hier staan alle nieuwsberichten. Je kunt, net als bij een krant, nieuwsberichten onderverdelen in onderwerpen zoals sport, muziek en school. Dat noem je een onderverdeling in categorieën. Zo kun je snel vinden wie er deze week jarig is en hoef je niet eerst alle andere berichten te bekijken.
- Op de WINKEL PAGINA staan alle spullen die je wilt verkopen of ruilen. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan heb je een bankrekening nodig én toestemming van je ouders. En net als iedereen die een webwinkel heeft moet je ook belasting aangifte doen en belasting betalen.
Gebruik je een platform zoals WordPress of Wix dan zijn de nieuws en de winkelpagina al voor je gemaakt.
Heb je alle pagina's aangemaakt dan kun je ze in het menu zetten precies zoals je dat in je wireframe hebt bedacht. Het menu is de inhoudsopgave van je website. Het staat, meestal bovenaan, op iedere pagina. Omdat er niet altijd genoeg plek is voor het menu, zoals op je telefoon, gebruiken we daar een uitvouwbaar menu wat je opent met en een hamburgertje.
Logo
Een logo is een klein tekeningetje waaraan je een merk of een organisatie kunt herkennen. Meestal staat het links boven in een website. Als je er op klikt ga je terug naar de homepage.

Je moet direct kunnen zien wat het logo betekent. Als je een logo ontwerpt moet je dus goed nadenken over wat je wilt laten zien. Het logo van de Speeldernis, een natuurspeeltuin in Rotterdam, is door kinderen gemaakt. Zij vonden klimmen, hutten bouwen, water en dieren belangrijk in een speeltuin. Al die dingen staan in het logo wat zij hebben bedacht.
TIP
Ga je een logo maken lees dan de volgende tips.
- Schrijf alles op wat je kan bedenken over het onderwerp waar je website over gaat en zoek plaatjes die daarbij passen.
- Hou het simpel, een naam en een (eenvoudig) plaatje is genoeg. Voor de schoolkrant is een plaatje van een krant met de naam van je school genoeg.
- Maak je twee (of drie) verschillende schetsen. Het hoeft nog helemaal niet mooi getekend te zijn, je gebruikt het om je gedachten op papier te zetten.

- Zorg dat het niet te priegelig is, ook als het logo verkleind wordt, moet je goed kunnen zien wat het is.
- Gebruik niet te veel kleuren drie kan maar liever één of twee (zwart telt ook als kleur). Een logo moet je eigenlijk in kleur en in zwart-wit kunnen gebruiken.