Image
Image

INRICHTEN

Kleuren, links, hex-codes, lettertypes, headers & footers

Alle pagina's en je menu staan erin. Je website is bijna klaar. Het is nog wel een beetje saai en er staak ook nog niks in.

Kleuren

Eerst gaan we bedenken wat voor kleuren we willen. Vaak worden hiervoor de kleuren van het logo gebruikt maar dat hoeft natuurlijk niet. Bij de website van Lego is wel het geel maar niet het rood uit het logo gebruikt. Dat is best wel slim want zo raak je nooit in de war, rood is altijd het logo.

Een van de belangrijkste kleuren in je website is de kleur van je links. Links zijn woorden die je naar een andere pagina op jouw website of die van iemand anders sturen. Een link moet je duidelijk kunnen herkennen dus kies daar een duidelijke kleur voor en gebruik die nergens anders voor.

Image

HEX-codes

Om aan een computer te vertellen dat jij graag het knalgroen van het XBOX logo wil gebruiken voor je website gebruiken we hex-codes. Een hex-code bestaat uit 6 cijfers en/of letters. De hex-code voor zwart is bijvoorbeeld #000000 en voor wit #ffffff. Een hex-code begint altijd met een #.

Gelukkig kun je makkelijk de kleur die je zoekt online vinden. Je typt in Google gewoon de kleur die je zoekt, hex knalgroen, en je krijgt alle knal groenen met de code die daarbij hoort te zien. De code voor knalgroen is #7cfc00

TIP

Op de site van Lego zie je dat alle links blauw en alle knoppen oranje zijn. Dat is niet voor niets. Als je iedere keer andere kleuren gebruikt kunnen mensen in de war raken. Ze snappen dan niet of een kleur nu wel of geen link of knop is.

LETTERTYPES

Lettertypes zijn verschillende soorten letters; rond, vierkant, met heel veel krulletjes of lekker vet. Een lettertype heeft meestal een  NORMALE , een  VETTE en een SCHUINGEDRUKTE  letter. Die verschillende soorten letters noemen we fonts.

Boeken, strips, verkeersborden en natuurlijk ook websites gebruiken lettertypes die goed passen bij wat er verteld wordt. Je hebt heel veel verschillende lettertypes en het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat je kiest zolang jij het maar mooi vindt en je het makkelijk kunt lezen.

Image

Welke van de borden voor de NS denk jij dat beter leesbaar is?

TIP

Zorg ervoor dat je kleuren duidelijk zijn. Een rode tekst op een groene achtergrond is voor veel mensen lastig te lezen.

DIT IS MOEILIJK TE LEZEN, ZEKER ALS JE KLEURENBLIND BENT

Je mag niet zomaar alle lettertypes gebruiken, sommige letters moet je (veel) geld voor betalen. Niet zo gek als je bedenkt hoeveel werk het is om een heel alfabet te maken. Google Fonts heeft meer dan 999 verschillende lettertypen die je gratis kan gebruiken. Om het kiezen een beetje makkelijker te maken kun je bij Google fonts een zin of je eigen naam intypen en zie je meteen hoe dat eruit ziet in verschillende lettertypes.

Image

HEADERS & FOOTERS

Headers en footers zijn de bovenkant en de onderkant van je website. In de header, het hoofd, van een pagina vertel je waar de pagina over gaat. In de footer zet je alle andere belangrijke dingen zoals hoe mensen je kunnen bereiken.