Image
Image
WEBWIJS
IP-adres, domeinnaam, hosting & DNS

Om een ​​website te bouwen, heb een domeinnaam, hosting én internet, nodig. Zonder een domeinnaam kunnen mensen je website niet vinden, zonder webhosting kun je geen website bouwen en zonder internet kun je natuurlijk helemaal niets.

hosting
Een huis staat op een stukje grond en heeft een adres heeft zodat iedereen het kan vinden. Voor je website huur je dat stukje grond op de server van een hosting provider. Een server is een super computer waar alle foto’s, verhalen en filmpjes die op jouw website staan worden bewaard. Iedereen die jouw website wil bekijken vraagt eerst aan de hosting provider of ze even jouw website op kunnen zoeken.
Image
IP-adres & domeinnaam
Je hosting moet natuurlijk wel weten wat je wil zien. Net zoals een huis een adres heeft zodat iedereen het kan vinden heeft jouw website ook een adres nodig. Omdat computers geen adressen kunnen lezen dus worden er alleen maar nummers gebruikt. Dat noemen we een IP-adres. En omdat mensen het juist weer lastig vinden om al die nummers te onthouden worden deze nummers omgezet naar woorden, je domeinnaam of URL.
domeinnaam systeem [DNS]
Een computer moet er dus eerst achter komen welk IP-adres er bij de naam van jouw website hoort. Om daarachter te komen gaat je computer eerst kijken of die domeinnaam te vinden is in een adresboek, de DNS server. Hier staan alle domeinnamen met het IP adres wat daar bij hoort. Zodra de DNS heeft gevonden welk IP-adres er bij jouw domeinnaam hoort wordt het adres teruggestuurd naar de computer die er om gevraagd heeft en kan jouw computer de website vinden.
Zelf programmeren of liever een beetje hulp

Er zijn verschillende manieren waarop je een website kan maken. Je kunt alles zelf doen, dat is de meest ingewikkelde manier. Je gebruikt daarvoor een aantal programmeer talen die voor elke website worden gebruikt. Als je graag wil leren programmeren 👍 ga dan eens kijken bij Scratch of Codingkids.

Je kunt ook een platform gebruiken. Daar is het meeste al voor je geprogrammeerd en kun je direct beginnen met je website.

Image

Van alle websites op het internet is bijna de helft gemaakt met het Wordpress.org  Angry Birds, Katy Perry en zelfs de website van de Amerikaanse President. Je kan je eigen ontwerp maken of eentje uitkiezen. Het is gratis maar moet wel betalen voor je domeinnaam en de hosting, ongeveer 80 euro per jaar.

Maar je kunt ook een platform kiezen waar de hostin al bij zit.  WordPress.com [haaien.wordpress.com - van Jonas]JouwWeb [sterree.jouwweb.nl - van Sterre] of Wix [annickrubens.wixsite.com - van Annick]. Je hoeft alleen maar de je naam van je website in te vullen en een ontwerp uit te kiezen. Je hebt geen hosting nodig, dat krijg je erbij. Achter de naam van je website staat wel altijd de naam van het platform en soms ook reclame.

HuisMuis is gemaakt met WordPress.org